Klub Le PETit WCF

 

POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - DNEVNIK


Rase - Odgajivačnice - Mrnjau Fest - Klub odgajivača - Usluge - Izložbe


ABY - APS - BEN - BRI - CRX - MCO - NEB - NFO - PER - RAG - RUS - SBI - SFS - SIA/ORI - SIB - DSX/SPH

Cat Club Le PETit WCF

Sijamske i orijentalne mačke 

Sa orijentalnom mačkom u domu – zabava je zagarantovana. Ona je rođeni zabavljač i krasi je neiscrpna energija. Veoma je privržena, uvek traži pažnju, „pričljiva” je i ne voli samoću 

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Ova vižljasta i graciozna cica-maca, iako na prvi pogled deluje krhko i osetljivo, zapravo je veoma mišićava, gipka i pravi je atleta. Ima nepresušnu energiju i izvrsnu kondiciju. Kratkodlake orijentalke imaju specifičnu duguljastu njušku, špicaste uši i velike šape, dok dugodlake primerke ove rase krase zaobljenije linije i oni su manje „špicasti”.

Orijentalna kratkodlaka mačka je produkt zapadnih odgajivača. Orijentalke su nastale od zapadnjačkih sijamskih mačaka, prvenstveno da bi se dobila čokoladna solid kolor mačka (havana brown), a zatim da bi se dobilo što više boja i paterna kod evropskih sijamaca.

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Kada su krajem 18. veka na tlo Evrope počele da stižu egzotične mačke iz Sijama, odgajivači su, fascinirani njihovim egzotičnim izgledom, težili da i boje njihove dlake budu što raznovrsnije i neobičnije. Pre svega, engleski odgajivači ukrštali su sijamske i orijentalne mačke sa domaćim kratkodlakim macama i ruskom plavom mačkom. Šezdesetih godina prošlog veka, mace sa Sijama postale su veoma popularne u Sjedinjenim Američkim Državama, te su odgajivači počeli da ukrštaju sijamsku, domaću kratkodlaku i abisinsku mačku da bi dobili macu veoma karakterističnog, „špicastog” izgleda, i s krznom u različitim bojama. U SAD-u, orijentalna mačka dobila je zvanično priznanje 1964. godine. Početkom sedamdesetih naglo raste njihova popularnost na Zapadu, pa ubrzo postaju jedna od najpopularnijih kratkodlakih rasa mačaka.

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Orijentalka je veoma razigrana mačka, prijateljski nastrojena prema deci, s kojom će uživati u igri, a biće drugar i s drugim životinjama u domu. Ovo je maca pričalica, i veoma je privržena vlasniku i svojoj ljudskoj porodici, od koje će zahtevati pažnju, ljubav i maženje.

Sa orijentalnom mačkom u domu, zabave nikada neće manjkati. Ona je rođeni entuzijasta i zabavljač, ima neiscrpnu energiju i životnu radost. Ove mace veruju da svet postoji samo zbog njih i uvek su u centru pažnje. Interesantno je to što će u jednom trenutku delovati nadmeno i nezainteresovano, dok će vas u drugom pozvati na igru i tražiti vašu pažnju.

Veoma su radoznale i ništa ih neće sprečiti da u svakom trenutku vide šta radite i da se uključe u sve porodične aktivnosti. Otvaraće vrata frižidera, fioke, plakare... razgledajući i ljubopitljivo se interesujući za svaki kutak doma i svaku stvar. Spadaju u jednu od najinteligentnijih rasa mačaka na svetu, pa ih možete učiti trikovima. Najviše vole dobacivanje lopticom. Kada gledate televizor ili čitate knjigu, orijentalka će biti kraj vas i odmarati se.

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Ako radite od devet do pet, ili ste student koji je tokom dana u čitaonici, a noću voli da izlazi, onda ova rasa nikako nije za vas. Orijentalna mačka je vrlo privržena vlasniku i ne podnosi samoću, te je nikako ne bi trebalo ostavljati dugo samu. Takođe, preporuka je da u domu živi s još jednim mačjim drugarom, ili s više njih, kako ne bi patila dok je sama. Ona svim svojim bićem vapi za pažnjom i potrebno je svakog dana odvojiti vreme za igru i maženje sa ovom cica-macom. Morate biti prisutni i posvećeni svojoj orijentalki. I u starijem dobu ove mace su razigrane i neće im faliti energije, te imajte na umu da joj uvek na raspolaganju budu zanimljive igračke koje će loviti i koje će joj um i telo držati angažovanim. Ako im zafali igračaka, budite sigurni da će napraviti svoju, verovatno od komada vaše garderobe ili nekog dela pokućstva, a to sigurno ne želite.

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Ovo su izrazito društvene mačke, pune ljubavi, lojalne. Lako ćete im povrediti osećanja ako ih ignorišete ili zapostavite. Da bi vaša mačka bila srećna i zdrava, ona mora biti centar vašeg sveta. A ona će vam uzvratiti svojom bezuslovnom ljubavlju, te ćete se i vi osećati kao da ste gospodar univerzuma. Učiniće sve da vam udovolji. Najčešće, ova maca se čvrsto veže za jednu osobu u porodici, i ona predstavlja celi njen svet, ali naravno, voleće i sve druge članove domaćinstva. Očekujte da orijentalna mačka uvek bude kraj vas, u vašem krilu, na ramenima, da vas dočeka na vratima i „pita” – „Pa gde si ti dosad?”

Foto: Nour Al-Hayat WCF

Ako želite da nabavite sijamsku ili orijentalnu macu, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, uredno vakcinisan i da ima sertifikovani međunarodni rodovnik - pedigre.

Sijamske i orijentalne mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanoj WCF odgajivačnici. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu - tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu...

Tekst: Ivana Labović i Svetlana Lalović, prvi put objavljeno u časopisu Mačka, 12.2019.

  WCF Breed standard: Siamese...

  WCF Breed standard: Oriental Shorthair...


  WCF odgajivačnica sijamskih i orijentalnih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite sijamsku ili orijentalnu macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

  Rasne mace za početnike (kako izabrati i nabaviti rasnu macu)

  Prijava: Želim da nabavim rasnu macu...

...ili se obratite direktno odgajivaču:

Shaman's Blues WCF Srbija, Beograd / 065-9477-788 / e-mail / IG


Sve rase mačaka...


Kontakti Društva Le PETit:

  063-20-21-21 

  lepetit.rs@gmail.com

Pratite nas:

  Le PETit WCF on Facebook

YouTube  Le PETit WCF on YouTube


© Le PETit WCF Beograd / WCF RS-0287