POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - DNEVNIK


Rase - Odgajivačnice - Mrnjau Fest - Klub odgajivača - Usluge - Izložbe


ABY - APS - BEN - BRI - CRX - MCO - NEB - NFO - PER - RAG - RUS - SBI - SIB - SPH

Cat Club Le PETit WCF

Ruske plave – oči boje smaragda

Ruska plava mačka je vrlo cenjena rasa, prepoznatljiva po svom svilenkastom krznu

"Ruska plava mačka potiče iz Rusije, a prvobitni naziv joj je bio Arhangelska mačka, jer se veruje da su je 1860. godine u Englesku doneli mornari iz Arhangelska. Kasnije je naziv promenjen u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas.

Prvi put je izložena (pod nazivom Arhangelska mačka) 1975. godine u Kristal Palati u Engleskoj, gde se takmičila sa drugim plavim mačkama. Tek je 1912. godine priznata kao rasa. Današnji izgled ruske plave mačke je nastao ukrštanjem ruskih plavih mački iz Engleske (koje su se odlikovale veoma svilenkastim krznom) sa skandinavskim, čije su oči bile tamno zelene boje. Tada, tačnije od 1960. godine postaje sve popularnija, kako na izložbama, tako i kao kućna mačka.

Ruska plava mačka se može lako razlikovati od drugih rasa, i to najviše zbog njenog najupadljivijeg dela — krzna. Priznata je samo plava boja, tj. siva sa plavim odsjajem preko kojeg prelazi svilenkasto-srebrni sjaj. Ovaj sjaj se javlja zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. Kod mladunaca se javljaju takozvane ghost tabbies, tj. pruge koje se gube kada stupe u polnu zrelost.

Ruska plava mačka je srazmerne, lake građe. Ima malu, okruglu glavu sa velikim ušima. Oči su zelene boje, ali kod mladunaca variraju od plave, preko žute i narandžaste, pa na kraju do zelene. Telo je dugo i mišićavo, sa dugim repom, a samo kretanje daje poseban izgled ove prelepe mačke.

Ovo je tiha, čista rasa mačke, veoma razigrana i uprkos svojoj stidljivoj prirodi veoma je privržena vlasniku. Veoma su inteligentne, o čemu govori brzo učenje otvaranja vrata, vraćanje loptice itd. Često su stidljive pred strancima, ali to može da se promeni tokom odrastanja, tako da su bojažljive dok su male, a zatim otvorene ili obratno. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Pogodne su i za moderan način života, jer im nije teško da ostanu same u kući, ali naravno ne treba ostavljati bilo kog ljubimca dugo vremena samog."

Tekst: Wikipedia


  WCF Breed standard: Russian Blue...


  WCF odgajivačnica ruskih plavih mačaka:

Panterra Blue WCF Beograd

Odgajivačnica Panterra Blue WCF...

Srbija, Beograd / 069-1967-210 / e-mail / FB


Sve dostupne rase mačaka...


Kontakti Društva Le PETit:

  063-20-21-21 

  lepetit.rs@gmail.com

Pridružite nam se!

  Le PETit Mrnjau grupa  

YouTube  Le PETit on YouTube


© Le PETit WCF Beograd / WCF RS-0287