Klub Le PETit WCF

 

POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - DNEVNIK


Rase - Odgajivačnice - Mrnjau Fest - Klub odgajivača - Usluge - Izložbe


ABY - APS - BEN - BRI - CRX - MCO - NEB - NFO - ORI/SIA - PER - RAG - RUS - SBI - SFS - SIB - SPH/DSX

Cat Club Le PETit WCF

Bengalke – mali kućni leopardi 

Bengalske mačke izgledaju kao njihovi divlji rođaci, azijske leopard mačke. Egzotična spoljašnost nije njihova jedina posebnost – bengalke su izrazito aktivna, društvena i inteligentna bića te u njihovom društvu nikada nećete biti usamljeni!

Bengamur Lava More Than Cat, Tamed Leopard WCF 

Bengalska mačka je hibridna rasa nastala ukrštanjem azijske leopard mačke i domaće mačke. Na stvaranju rase radili su mnogi posvećeni i stručni odgajivači 70tih i 80-tih godina, od kojih su najpoznatiji Bill Engler i Jean Sugden Mill.  Njihov cilj je bio stvaranje mačke egzotičnog divljeg izgleda, ali temperamenta domaće mace. Naravno, potrajalo je neko vreme dok kroz pažljiv odabir ovaj cilj nije bio postignut. Prvo udruženje koje je priznalo Bengalsku rasu je The International Cat Association, koje je bengalkama dalo eksperimentalni status 1983. a potpuno priznanje rase usledilo je 1991.

Foto: Melinda Juhász-Toldi, Bengal Twins WCF, Hungary

Prvo što primetite na bengalskim mačkama je lepota njihovog krzna. Presijava se na zlatno, a na dodir je izrazito svileno.

Najpoznatija šara kod bengalki je tufnasta šara sa takozvanim rozetama. Rozete su otvorena ili zatvorena ovalna polja u tri tona. Okvir rozete je tamnijeg tona dok je u sredini polje svetlijeg zlatnog tona te im daje izgled poput leoparda ili jaguara. Bengalke sa krupnim, jasno definisanim i pravilnim rozetama su veoma cenjene. Postoje i bengalke sa izuvijanim poljima koja podsećaju na mramor.

Snežni bengalac Articunó - Wild Tiger Cat WCF HU

Bengalke mogu imati razne boje. Najpopularnije boje su braon i snežno bela, mogu se naći i u srebrnoj ili plavoj boji, dok su čokolada, ugljena (charcoal) i cimet (cinnamon) nove boje koje stiču sve veću popularnost. Snežna bengalska mačka postoji u varijantama Seal Lynx Point, Seal Mink i Seal Sepia. Seal Lynx Point bengalci imaju sijamsku mačku među svojim precima i uvek imaju plave oči. Seal Sepia je dobijena uz pomoć burmanske mačke, a Seal Mink ima gene i Lynx Point i Seal Sepia i oči im mogu biti zelene, bakarne ili zlatne, ali ne i plave.

Raja Empire WCF Beograd

Raja Empire WCF

Bengalske mačke su snažne, mišićave i prilično velike. Veličina prosečnog mužjaka je obično 5 do 7kg, a ženke 4 do 5 kg. Glava i uši su im ju odnosu na telo mali, što su karakteristike divljeg pretka. Rep kod bengalaca je dug, snažan i na kraju se završava crnom flekom. Stomak treba biti beličast sa tufnicama. Izrazito svetao stomak je poželjna odlika, jer je to nasleđe je od azijske leopard mačke, predaka od koje su sve bengalke potekle.

Bengalke su jake i okretne mačke i treba da budu vitke i mišićave. Zadnje noge su im duže od prednjih, što im daje povijena leđa kada su u stojećem položaju.

Simba, Tamed Leopard WCF, foto Filip Lazarević

Bengalske mace vešto koriste šapice za hvatanje i držanje predmeta. Spretno otvaraju fioke i vrata, pale i gase svetla po kući, pritiskaju dugmiće, vade predmete iz kuhinjskih elemenata. Ukoliko bengalskoj mački bude dosadno, sama će da osmisli nove i neočekivane igrarije!

Coco - Bengal Heaven WCF

Bengalke uživaju u visini i vole da se da se pentraju, uživajući na najvišoj tački u kući. Visoka penjalica u stanu je neophodna za ovu rasu, kao i razne vrste igračaka koje će im okupirati pažnju. Bengalke vole da love tako da ih treba držati podalje od malih ljubimaca, naročito ptica koje su im specijalnost. Veoma su teritorijalne i potrebno im je skrovito mesto koje je odvojeno samo za njih.

Bengalaci su privržene i umiljate mace, ali često nemaju strpljenja da dugo budu u krilu vlasnika, jer su pune energije koju moraju negde da potroše. To su hiperaktivne mace i zbog toga umeju da budu pravi izazov za vlasnika. Prijateljski su nastrojene prema ljudima, ali duh divlje mačke uvek tinja u njima. Ništa ne promiče njihovom oku! Veoma lako uče, obožavaju da se igraju, naročito igre hvatanja i donošenja predmeta.

Nitro, Tamed Leopard WCF, foto Nenad Ćosin

Bengalskoj mački morate da posvetite dovoljno pažnje - ona traži komunikaciju i društvo, i insistira na vremenu koje ćete posvetiti samo njoj. Bengalska mačka ispoljava mnoge karakteristike koje imaju psi, na primer u igri baci-donesi su podjednako dobre kao neki lovački psi. Bengalke se lako naviknu na povodac, te rado idu u šetnju sa svojim vlasnikom. Neke bengalske mačke čak i plivaju, i uživaju u tome!

Enzo - Bengal Heaven WCF

Bengalke su inteligentne i potrebno im je puno stimulansa i igračaka. Bengalke obožavaju da pričaju sa svojim vlasnicima i glasno će reagovati kada nešto žele ili kada im nešto nije po volji. Kada mjauču teško ih je ignorisati. Imaju širok dijapazon glasanja - od predenja i nežnog mjaukanja poput mačeta, preko odsečnog režanja, sve do veoma glasnog negodovanja ukoliko im se ne dopadaju hrana ili društvo.

Aktivna i dobro socijalizovana bengalka je dobar izbor za porodice sa decom. Igraće se rado i neumorno, naučiće trikove brzo i uživaće u društvu i igri sa decom. Dovoljno je pametna da se skloni od previše male dece, ali obožava malo stariju decu koja su im sjajni partneri po energiji i radoznalosti. Bengalke ništa ih ne plaši, a pogotovo ne psi i veoma rado će se sprijateljiti sa njima.

Rea - Rubby Gold WCF - foto: Kristina Tošić

Ako želite da nabavite bengalsku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik - pedigre.

Mrnjau Fest - foto: Nebojša Nišavić

Bengalske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu - tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu...

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 24.10.2016. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Gordani Zdravković i Danijeli Prokić-Manojlović na pomoći oko pripreme teksta

  WCF Breed standard: Bengal – Snow Bengal...


  WCF odgajivačnice bengalskih mačaka:

Ako ste odlučili da nabavite bengalsku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

  Rasne mace za početnike (kako izabrati i nabaviti rasnu macu)

  Prijava: Želim da nabavim rasnu macu...

...ili se obratite direktno odgajivačima:

Bul Bul Glitter WCF Srbija, Beograd / 065-3537-655 / e-mail / FB

Jungle Style WCF Srbija, Beograd / 069-2345-794 / e-mail

Raja Empire WCF Srbija, Beograd / 060-3520-223 / e-mail / FB / web

Rubby Gold WCF Srbija, Novi Sad / 060-427-4097 / e-mail / web / FB

Tamed Leopard WCF Srbija, Kruševac / 060-070-0068 / e-mail / FB


Sve rase mačaka...


Kontakti Društva Le PETit:

  063-20-21-21 

  lepetit.rs@gmail.com

Pratite nas:

  Le PETit WCF on Facebook

YouTube  Le PETit WCF on YouTube


© Le PETit WCF Beograd / WCF RS-0287